sâmbătă, 20 decembrie 2014

Reproducere regine



Cresterea si ingrijirea reginei pre si post fertilizare-consideratii personale
                                                    Bratu Cristian

Reverendul Gerstung(inventatorul ramei si stupului cei poarta numele) acum cateva decenii bune a afirmat ca:
“o matca trebuie sa se nasca si sa traiasca in Paradis”,referindu-se bineinteles la faptul ca unei regine trebuie sa I se asigure inca de la primele clipe conditii optime de viata.
Pentru orce demers de crestere reusita optimal a reginelor se prezuma ca se cunoaste si se practica o metoda sistematica de crestere a matcilor.
Pentru orice succes apicol este foarte important ca matciile sa fie mari,viguroase si sanatoase.O conditie necesara pentru obtinerea matciilor mari este utilijarea unor botci,cupule cu diametru de 9mm(nu de alta dar am vazut adesea prin tirguri si magazine calapoduri sau cupule dupa modelul Zander de 7.8mm sau 8,5mm).

Larva de crestere sa nu fie mai mare de 1 zi.
Woyke-a urmarit matci crescute din larve de 1,2,3,4 zile.Greutatea corporala,spermateca,numarul de ovariole si numarul de spermatoizi stocati in spermateca au fost direct  proportional cu varsta larvelor.Cu cat larva a fost mai tanara cu atat performantele au fost mai mari.
Boger-a mers cu cercetarea un pas mai departe si a constatat ca cu cat matciile proveneau din larve mai tinere(de cateva ore) cu atat gradul de atractivitate a lucratoarelor a fost mai mai mare ,in comparatie cu lucratoarele nucleilor invecinati care au primit regine provenind din larve mai varstnice.

Folosirea dublei trasvazari versus trasvazare simpla uscata nu a condus pana acum la o diferentiere substantiala.Ba chiar mai mult s-au facut studii care au demonstrat ca metoda dublei trasvazari nu numai ca este mult mai costisitoare dar a primit obiectii de ordin stiintific. S-a analizat pe ore si zile  compozitiei laptisorului de matca si s-a constatat ca acesta difera, marinde-se concentratia unor elemente sau saracinde-se in functie  de evolutia varsnica a larvei.Prin urmare atunci cand facem o transvazare dubla asezam o larva de o anumita varsta pe un pat succulent alimentar potrivit pentru o alta varsta.Ratiunea legitima pentru care s-a purces la aceasta tehnica este ca larva sa se scalde in mancare din belsug. Daca modul de organizare a starterului si apoi a finisorului este elaborat corect –cantitatea de laptisor este absolut suficienta pentru dezvoltarea optima a viitoarelor regine,in cazul transvazari simple uscate

O alta problematica ar fii mentinerea botciilor dupa capacire.In stadiul de metamorfoza aceasta mica vietate sufera cele mai uimitoare transformari:dintr-un vierme diform intr-o insecta asa frumoasa.In aceasta perioada este nevoie de o liniste absoluta si de conditii de microclimat stabil. Ori s-a constatat ca intr-un stup temperatura si mai ales umiditatea nu e cu putinta sa fie mentinuta tot timpul la fel.Daca diferentele de temperatura si umiditate sunt bruste si mari in conditii de sezon activ, cand cuibul este larg extins,cu greu poate fata asigurari microclimatului optim de 34-35 grade si 50-65% umiditate.Daca nu se foloseste un  incubator atunci mentinerea botciilor este recomandabil sa fie mentinute intr-un stup foarte puternic,bineinteles protejate.Daca nu introduceti botciile in nuclei si folositi metode de introducere a reginelor eclozionate as dori sa va ofer un sfat din propria experienta.Nu lasati matciile eclozionate ,sub protectia bigudiurilor sau custiilor de protectie mai mult de 4 ore fara o protectie suplimentara,intrucat am observant ca metatarsienele unor regine erau amputate sau deteriorate(se poate observa cu o lupa de 5x sau cu un microscop de 10x sau mai bine 20x).Metatarsienele sunt “gherutele “ cu care se apuca de fagure  pentru a se mentine in orce pozitie.
Chiar daca poate vi se pare ca amanuntele sunt prea exagerate totusi intr-o shema de reproducere trebuie sa se impinga pana in ultimele consecinte conditiile optimale de crestere.

De aici refuzul meu deplin asupra idei de a mentine matciile proaspat eclozionate in asa numitele “queen bank”.
Si inca o recomandare:botciile intre a 9-14 zi nu au voie sa fie deranjate,cea mai mica trepidatie se soldeaza cu un esec.

Nucleul de imperechere trebuie sa fie correct si bine proportionat. Nucleii  de marime mica(Apidea,Swynti,Kieler etc)au fost prevazuti pentru conditii speciale.In primul rand mediul in care se naste , se dezvolta si se imperecheaza o regina trebuie sa fie indemn de boala.Ma refer cu precadere la Nosema. Daca o regina se infesteaza cu Nosema in aceasta faza, ea va fii purtatoare de Nosema toata viata.Ea nemaiputand fii vindecata niciodata,nici cand stupul in care este introdusa aceasta regina este tratat  ulterior cu Fumidil,intrucat regina nu se va hrani cu siropul medicamentat,iar Fumigilius Aspergatus(ciupearca substantei active din Fumidil)nu trece in secretia laptisorului de matca a doicilor.
Mai mult decat atat regina infestata va fii un izvor de nosema in permanenta , intrucat ea va defeca in stup,iar fecalele au in permananta o incarcatura cu protozoari Nosema.
Prin urmare nuclei trebuie sa fie dezinfactati in fiecare an iar albina care urmeaza sa populeze acesti nuclei sa provina din stupi sanatosi si puternici.Eu recomand ca atat nuclei formati doar pe albina cat si cei de sine statatori(miniplus mari sau mici) sa fie tratati cel putin o data,cel mai bine la formare, cu Fumidil.In statiile din Austria este obligatoriu.

Fenomenul stresul oualor la regina
O matca  care a fost fertizata intr-un nucleu de dimensiuni mici nu este recomandabil sa stationeze decat pana la aparitia primului puiet capacit.Intrucat fara spatiu suficient si sustinerea necesara, starea ovarelor va intra in involutie.Daca aceasta stare se prelungeste ponta reginei ar putea fii pereclitata pe tot parcurul vietii acestuia.

Folosirea reginei dupa imperechere-fertilizare.
Am facut o afirmatie la Sectiunea Reproducere Regine in care am sustinut ca nu este recomandabil schimbarea reginei in luna august(in afara situatiilor de forta majora). Care sunt legitimitatiile acestei ratiuni?
Din nou  sa ne intoarcem la modelul desavarsit al naturii!
Cand un roi secundar sau tertial (roiul primar avand regina imperecheata) se instaleaza in noua locatie are in “patrimoniu” o regina neimperecheata. Roiul in decursul catorva zile , cat dureaza imperecherea reginei , construieste o mica parte din fagurii viitorului cuib. Regina incepe timid ponta urmand apoi un crescendo corelat cu dezvoltarea progresiva a constructiei fagurilor cuibului. Evolutia este una naturala , armonioasa, bioritmul rodarii reginei corelandu-se in mod intim cu bioritmurile stupului.
Ce se intampla insa atunci cand recoltam o regina dintr-un nucleu mic si o introducem direct intr-un cuib mare de puiet si albina- cum ar fii cazul inlocuirii sau introducerii ei in luna august? Aceea regina este determinata la o ponta dintr-o data prea mare pentru conditia ei fiziologica, rezultatul este erodarea prematura  a reginei(confirmata si prin comunicari personale de la  mai multi crescatori).
Un alt aspect este ponta prelungita a acestor regine pana toamna tarziu . Entuziasmul lor din pacate este nepotrivit. Puietul prelungit in toamna este pagubos atat prin prelungirea nociva a populatiei de Varroza care nu poate fii atinsa de tratamentele care se vor a fii decisive in aceasta perioada , cat si prin uzura inutila a doicilor de a ingrijii acest contingent de albine , oricum foarte putin viabil.

Managementul de crestere si ingrijire a reginelor pre si post fertilizare este extrem de complex , aici cateva secvente nascute din experienta mea si a altor prieteni crescatori de regine.

Un comentariu: