sâmbătă, 13 decembrie 2014

Buckfast rasa sau hibrid?

Buckfast rasa sau hibrid?




“Albina ramane albina, noi cu oamenii avea de a face”

S-a discutat mult, in afara granitei si de o vreme chiar si la noi in tara, despre aceasta tema: este pana la urma albina Buckfast un hibrid sau a devenit de mult timp o rasa? Discutiile sunt interminabile si uneori au degradat relatii de prietenie,profesionale sau chiar institutionale(vezi parte a situatiei actuale din Germania).
De unde incepem? Asa cum este si normal , de la definirea termenilor, stabilirea unui cod de referinta. O definitie solida este o conditie prealabila pentru ca dezbateriile  intra-adevar sa ofere rezultate.
In lexiconul de apicultura Hulsing, se propune urmatoarea definitie:
 “Rasa =un grup de indivizi dintr-o specie, care difera in cel putin o caracteristica fata de alte grupuri si indivizi din aceeasi specie”.
In Enciclopedia Encarta, din 1998 se mentioneaza:
“Rasa =un grup de animale care difera in anumite caracteristici fata de alte animale de accelasi timp”.
In alte dictionare de specialitate , comprimand definitiile avem urmatoarea formulare:
“Rasa=un grup de indivizi apartinand aceleiasi specii, care detin caractere comune,constant si conservate ereditar, care se deosebesc de alte varietati a aceleiasi specii prin anumite caracteristici specifice.”
Avem nevoie asadar mai inainte de toate sa delimitam semantic si operational conceptul de rasa.
Este neaparata nevoie, acum in secolul al-XXI-lea , sa punem rasa in legatura cu o arie geografica, sau mai degraba trebuie legata de o ,”arie genetica de reproducere inchisa”?
Termenul “rasa geografica” se refera la procedeul prin care selectia naturala a provocat adaptarea celui mai apt individ sau grup de indivizi  sa supravietuiasca fara interventie umana intr-un areal geografic dat. Varietatiile provenite din imperecheri nu au putut altera aceea caracteristica definitorie intrucat intr-un fel sau altul spatial geografic a limitat-o.Evolutia este un proces continuu care nu are nici o oprire, obiectul naturii fiind conservarea speciilor.
Termenul “arie genetica reproductiva inchisa” .
Odata cu apicultura sistematica (introducerea ramelor care a facilitat  o observare mai pertinenta a bioritmului stupului ),aceasta selectie naturala a intrat in atentia omului pentru ca facea atingere directa dimensiunii sale economice.
S-a inceput cu prima etapa: alegerea spre  reproducere a familiilor  care treceau de selectia naturala nemiloasa. Curand apicultorul si-a dat seama ca natura lasata la indemana ei ,nu face decat sa isi urmareasca propriile interese (in cazul stupilor-sa se dezvolte repede si bine primavara, sa roiasca si sa reuseasca apoi sa isi stranga rezervele pentru iarna si apoi de la capat). Influenta dirijarii umane prin reproducere selectiva s-a impus a fii necesara. De la inceputul secolului un numar de crescatori au incercat eficientizarea,imbunatatirea diferitelor rase .In Europa primele incercari nu au fost asa cum se crede eronat uneori ,pe Buckfast ci pe Carnica.Acestia au dezvoltat populatii cu calitati remarcabile pe baza incrucisarilor “raselor geografice”.  Fara cunostiinte de genetica si biologie avansata au realizat descoperiri fundamentale. Obiectivul principal al oricarui demers de reproducere este schimbarea. Amelioratorul va incerca, pe baza unei varietatii genetice nou initiata, sa raspunda cat mai bine unei logici economice. Apoi , in urmatorul pas va face tot posibilul sa stabilizeze carcateristicile ereditare nou dobandite(prin imperecheri specifice).De aici ajungem la asa numita “populatie de reproducere”. Materia prima genetica va fii echilibrata prin reproducere selectiva.

Brother Adam a combinat diverse rase in dorinta de a imbunatatii caracteristicile initiale ale “raselor geografice”, iar ulterior de a se creea o rasa artificiala , cu manifestari economice cat mai ridicate. Prin definitie albina Buckfast, trebuie considerata ca exemplu  a unei populatii de reproductie pe baza unor reproduceri combinate. Scopul general al reproducerii este accelasi ca si in cazul “raselor geografice”-o populatie genica cu cat mai multe caracteristici pozitive,adaptate. Asa cum “rasele geografice” au propriile ratiuni de selectie si reproducere , tot asa si reproducerea dirijata are logica sa economica.
Ce alegi astazi? o albina naturala ,cu o manifestare a dimensiunii economice foarte mica sau o albina reprodusa asistat , cu o dimensiune economica cat mai profitabila.
In concluzie ,
Buckfast a ajuns sa fie de mult o populatie cu carcateristici definitori proprii , care ne permit sa o numim rasa.
Inca un aspect: de la inceputul originii creatiei sale Buckfast a marjat pe fenomenul de heteronsis. Fenomen genetic care se bazeaza pe efectul pozitiv rezultat din diverse combinatii genetice. Datorita interactiunii foarte intense a proteinelor din cadrul genelor ,in situatia cuplarii, indivizii rezultati din unirea celor doua populatii genice distincte sunt mult mai vitali si productivi decat asecedentii lor.
Buckfast a inceput si continua sa maximizeze fenomenul de heteronsis prin noi si noi combinatii ,sau prin reeditarea celor care s-au dovedit foarte profitabile. Dar acest lucru ,doar daca rasa Buckfast este o populatie genica stabila capabila sa permita inglobarea altei sau altor trasaturi rasiale. Astazi in practica uzuala a reproducerii Buckfast, aproape fiecare crescator are in “ograda” sac el putin doua trei rase de albine pe care le mentine in rasa pura si pe care le combina tot timpul,dar mai intotdeauna pe linie de mama. Linia de tata este intotdeauna Buckfast pentru ca ,confera cea mai mare stabilitate.
Infuzia  sau corectura genetica se poate face doar pe un fond stabil si bine delimitat genetic.
O albina care este lucrata selectiv este mai bine adaptata astazi  si ofera mai multe beneficii  decat una lasata la indemana hazardului.

Disputa: viziunea ideatica a “rasei geografice” versus viziunea practica a “rasei economice” va remodela optiunea finala a fiecarui apicultor.

Bratu Cristian

Un comentariu: