sâmbătă, 6 decembrie 2014

Insamantarea artificiala a matciilor

Insamantarea artificiala a matciilor

Scurt istoric.

Selectia,reproducerea si ameliorarea albinei melifere presupune controlul ascendentei. Dea  lungul istoriei s-a incercat pe doua cai realizarea imperecherilor controlate si dirijate:

 1)Elaborarea unor metode de control al imperecherii natural.
 Aici nu vreau sa dau exemplu de toate incercarile care mai de care mai exotice , ci ma refer la acele care sunt cu adevarat operationale si anume, statia de imperechere la munte si pe insule izolate (la noi din pacate nici una dintre ele nu se poate realiza).
 2)Inseminarea instrumentala.
Aceasta dea lungul timpului a cunoscut doua incercari de punere in opera:
- introducerea directa a organului copulator al trantorelui in tractul vaginal al matci=inseminare manuala.Aceasta incercare a avut loc pentru prima data in anul 1887, de catre dl. Mc Lain.El a incercat sa picure sperma in vaginul deschis al matci. Rezultatele au fost descurjante si s-a incercat introducerea organului copulator in camera acului , dar si in acest caz rezultatele au fost timide.Totusi acest fapt a deschis calea unei alte incercari , care s-a afirmat ca posibilitatea unei practici curente si anume
- injectarea spermei in tractul vaginal al matci cu ajutorul unor instrumente speciale=inseminare instrumentala. Cel care a incercat pentru prima data aceasta metoda a fost F.HUBER , prin anii 1788-1791, el a incercat sa introduca in vaginul matcii sperma aflata pe capul unei pensule fine, apoi la aceasta idee  alti autori au incercat sa introduca sperma cu ajutorul unui ac . Evident ca rezultatele si in acest caz au avut putin succes. Dr. L.R.Watson a repurtat primul succes notabil cand a descoperit si descris rolul valvei vaginalis , cauza multor insuccese anterioare.
 Din 1930 Laidlaw foloseste ca anesteziant CO2, iar Mackensen a constatat in anul 1947 ca o matca poate fii obligata sa oua prin tratarea de doua ori cu CO2. Din anul 1970 inseminarea instrumentala devine o practica curenta de selectie si emeliorare pentru toate institutele apicole din Europa, in frunte bineinteles cu cele germane. La noi in tara , dupa cunostiinta mea, a existat o incercare pe vremea devotatului prof. dr.ing. V. Harnaj (presedinte Apimondia), cand a trimis la specializare patru persoane, care din pacate pentru noi si din fericire pentru ei , nu s-au mai intors din tarile unde urmau sa faca specializarile. Din experienta mea directa astazi aproape toate programele de selectie in Europa, au ales procedura inseminarii instrumentale  pentru siguranta deplina a actului imperecherii. Mai inainte de toate inseminarea instrumentala presupune cunostiinte temeinice de biologie(anatomia si fiziologia matcii si trantorelui), microbiologie , genetica si principii ale reproducerii asistate. Evident nu am sa intru in detaliu pe aceasta tema intrucat sunt lucrari de specialitate care redau si explica aceasta tehnica,procedura; totusi as dorii sa prezint fugitiv principalele etape ce marcheaza inseminarea instrumentala. Voi incerca sa intercalez in prezentare mai multe poze (“o poza face cat o mie de cuvinte”), cu specificatia ca unele dintre ele nu mai sunt actuale, in sensul ca in permanenta experienta ne invata ceva nou si ne constringe sa schimbam .

Etapa 1
Oricarui laborator de crestere si selectie ii va fii foarte usor daca are in dotare unul sau mai multe incubatoare.

 
Etapa 2
Noi ridicam botcile in a 15-zi din incubator si le introducem in nuclee.Nucleii nostri sunt pe jumatate rama Dadant (pe lungime) 25x31 cm /6 rame.
 Nucleii pot fii compartimentati in doua printr-o diafragma culisanta.

Imediat dupa implantarea botci se va instala la urdinis gratia Hanneman pentru siguranta ca regina in incercarea de a interprinde primele zboruri de orientare se va pierde(primele 3-4 zile). Regina va incerca sa se imperecheze doar de la a 6-zi de la eclozionare. Rolul gratiei in primele zile este intr-un mod indirect si un filtru de selectie, intrucat indicele cel mai relevant in marimea reginei este toracele.Daca unele regine reusesc sa se strecoare prin gratie asta inseamna ca a avut o marime mica si este bine ca s-a pierdut.



Incepand din acest an nucleii vor avea fie fund dublu si gratia Hanneman va fii pe primul fund, fie un sistem tip botnita prin care la ambele lumina soarelui sa patrunda foarte greu .Cunoscandu-se ca atat reginele cat si trantorii sunt foarte excitati de lumina solara si cer. Mai jos cateva fotografii cu o parte din nucleii nostri si cateva poze de joaca artistica a sotiei.











 Etapa 3
Prinderea reginelor din nucleu si introducerea lor in custi in vederea primei narcoze.
Reginele se prind pana la ora 10 dimineata , dupa aceasta ora, in functie de condtitiile meteo vor zbura de pe rama  si vor fi pierdute. Uneori cand trebuie sa prindem regine si in timpul zilei folosim un cort special cu gratie Hanneman in partea de sus , care il mutam la fiecare stant de nuclei. Reginele vor fii aduse in laborator in custi si supuse narcozei cu CO2.Doza de CO2, timpul si temperatura CO2-lui fac parte din micile noastre secrete profesionale.

Etapa 4
Prinderea si aducerea trantorilor in laborator
Pentru a prevala trantorii din familile de trantori folosim cutii mici , care comporta o manevrabilitate usoara.



 Trantorii ii ‘varsam” intr-o cutie de zbor care este iluminata pentru a stimula zborul si eventuala eliberare a fecalelor(foarte important).Cutia va fi ori mentinuta la temperatura de 30 grade C , ori vor fii folosite albine inchise intr-un alt spatiu cu sita si alimentate cu foarte multa mancare. Trantorii in aceste conditii vor fii pastrati “proaspeti”(trantori fara albine, intr-o ora mor).




Astazi lucram pe boxe si cu o procedura care imi apartie ca si creatie, si care a fost preluata de mai multe centre de inseminare europene: “Camera de zbor a spatiului fals”. Deasemeni din experienta am ajuns la concluzia ca amestecul trantorilor verisori dintr-o anumita linie , in cutia de pastrare , nu conduce neaparat la o omogenitate spermica /doza si de aceea noi astazi lucram pe tot atatea cutii de trantori cate famili tata surori avem pe fiecare linie. Astfel pe fiecare doza va exista siguranta ca exista incarcatura spermatica de la fiecare familie tata-surori(trantori verisori).

Etapa 5
Recoltarea spermei .
Cel mai greu procedeu;sperma este extrem de sensibila la lumina si temperatura, conditiile de lucru trebuie sa fie aseptice. Orice atingere gresita contamineaza nu numai sperma trantorelui ,dar prin colectarea neatenta intreg capilarul de sperma poate fi contaminat.Noi de aceea lucram in echipa, (respectiv eu si sotia). Sotia face eversiunea partiala si totala si pentru ca eu sa nu ating deloc trantorele folosim “tepuse”. Ideea am preluat-o de la mentorii nostril Jurgen &Jutta Brausse.
                                               Trantori asteptand recoltarea spermei .



 Sperma o recoltez cu doua tipuri de seringi, nu intru in detalii tehnice. Separarea mucusului de sperma este arta fiecarui technician.



                                              Seringa desfasurata tehnic



                                          Seringa umpluta ,gata de inseminare


Etapa 6
Inseminarea reginei.
 Regina este introdusa pe un tub si instalata in aparat si este supusa din nou anesteziei. Dozajul cu CO2 acum este foarte important .


 Regina este deschisa si fixata cu ajutorul unor pense.Orice technician tine la pensile sale ca la lumina ochilor , de calitatea lor depinde usurinta actului propriuzis. Sunt multe modele de pense , noi cu precadere lucram cu un model ceh , datorita rapiditatii  pe care o confera.Datorita fragilitatii si pretului foarte ridicat am ajuns sa  le confectionez singur cu ajutorul unui laborator de tehnica dentara.Experienta mi-a aratat ca Wolfrangul este cel mai bun material.



 Inseminarea efectiva

A doua narcozare


 Taierea aripii stangi sau drepte in functie de an are ca scop doua motivatii:
 -sa fiu sigur ca matca aceea a trecut prin mana mea
 -ca aceea matca , daca va incerca sa zboare afara pentru un al doilea zbor de imperechere, sa nu se mai intoarca(siguranta deplina a materialului genetic).
 Dupa taierea aripii se marcheaza , daca nu s-a intamplat inainte lucrul acesta.


Etapa 7
Revenirea matcii in nucleu.
 Pentru a preintampina orice gresala, evindentele scriptice trebuie sa fie foarte foarte stricte.Orice eroare se soldeaza cu un esec.




Regina inca narcozata este depusa pe un “pat” intre rame pentru a fii inconjurata de albine si ingrijita(metoda Wincler)
Nota: Cea mai importanta etapa din tot acest procedeu este cantitatea de sperma stocata in spermateca.Din pacate , noi oamenii nu putem influenta in mod direct acest proces.Spermateca are capacitatea de a stoca aproximativ 1 microlitru de sperma.Prin tehnica inseminarii instrumentale , spre deosebire de imperecherea naturala , se poate controla cantitatea de sperma introdusa in oviductul median al reginei.Dozele care sunt administrate sunt cu mult peste capacitatea de stocare a spermatecii(de 8-10 ori mai mare).Paradoxal ultimele studii au scos in evident ca , cu cat marim cantitatea de sperma introdusa in oviductul median , cu atat mai mica este cantitatea de sperma stocata.Se intampla acest fenomen intrucat ductus spermaticus(canalul care face legatura cu spermateca), este foarte ingust. Marea masa a spermei va fii eliminata si in contact cu aerul se va solidifica.Acesta fiind semnul pe care multi dintre apicultori il confunda cu penisul sau restul de penis de la ultimul trantore cu care s-a imperecheat regina. Fie ca vorbim despre o imperechere naturala fie ca vorbim despre inseminare artificiala, miza ar fii cum putem influenta cantitatea de sperma care migreaza spre spermateca si stocarea in numar cat mai mare a acestora(spermatozoizilor). Cei care au interprins cateva studii pe acest subiect au fost americanii si rezultatele lor s-ar putea rezuma la un factor major: caldura. Caldura din interiorul nucleului, stupului in primele 36 h  , cat timp dureaza  migratia spermatozoizilor , favorizeaza miscarile spasmotice a musculaturii abdominale a reginei, aceste miscari actionand ca o pompa asupra spermatozoizilor. Studiile comparative au aratat ca prin inducerea artificiala a unor diferite temperaturi in interiorulul nucleului, gradul de umplere a spermatecii a fost direct proportional cu temperature mai ridicata.
 Consecina practica: nucleii trebuie sa fie corect formati in ceea ce inseamna cantitatea de albina. Cu cat sunt mai mari , cu atat mai bine, dar trebuie tinut cont si de dimensiunea economica in formarea lor. Nucleii medii par a fi cei mai potriviti. Noi in seara zilei in care s-a afectuat operatia de inseminare a reginei din nucleul respectiv, umplem hranitorul cu mancare. Motivatia ar fii tocmai aceea de a creea forfota in nucleu si de a avea o temperatura cat mai ridicata. Apoi doicile bine hranite vor avea o activitate intensa a glandelor faringiene , fapt ce va conduce la o hranire abundenta a reginei in vederea inceperii pontei cat mai devreme: de obicei intre a 4-7 zi de la inseminare. Intrucat toata aceasta procedura a eludat procesul natural de fertilizare ,aceste regine au nevoie de un regim mai special in primele saptamani de ponta. In sensul ca gradul de feromonizare se produce mai greu si se recomanda ca acest tip de regine sa nu paraseasca nucleii, in vederea exploatarii lor, imediat de la aparitia primului sau puiet capacit. Ea va stationa aici minim 6 saptamani.
Concluzie: Atunci cand practica de inseminare instrumentala este aplicata corect nu exista nici o diferenta de comportament sau regim a reginelor din cele doua loturi (natural artificial). Asa cum se intampla uneori ca o regina fertilizata natural sa ponteze deficitar la doar cateva luni de la imperechere, si poate in primavera urmatoare chiar sa se trantoreasca, exact acelasi fenomen se poate intampla si cu reginele inseminate instrumental.Explicatia am aratat-o si mai sus:nimeni nu poate influenta in mod direct si decisiv, cantitatea de sperma stocata in spermateca. In ceea ce priveste rata de succes a inseminarii, literatura de specialitate ofera un procent variabil de 80-90% reusita. Potrivit rezultatelor noastre de pana acum, procentul este de 60-80%. Procentul este variabil in functie de mai multi factori care pot relativ si partial a fii controlati sau influentati. Chiar si asa noi suntem foarte multumiti , intrucat in mod normal , ca si o medie intr-un an, acesta este si procentul in cazul imperecherii naturale.Pierderile (moartea reginelor) in primele trei zile de la inseminare , pana la aceasta ora nu are o explicatie unitar aceeptata de forumurile stiintifice in domeniu. Comparand rezultatele imediate si de perspectiva , inseminarea instrumentala este net superioara oricarei alte forme de imperechere dirijata si controlata a albinei melifere.

Bratu Cristian


3 comentarii: