miercuri, 4 februarie 2015

Impactul genotipic-Buckfast



Impactul genotipic-Buckfast
Bratu Cristian

As dori sa incep prin a face o afirmatie  care nu doresc sa supere pe nimeni,pentru ca se bazeaza pe o realitate evidenta oricarui om de bun simnt :cele mai avangardiste programme de selectie,reproducere si ameliorare  apartin lumii apicole Buckfast.

Acest lucru se datoreaza,dupa parerea mea,din cel putin 2 considerente :
-Impercherea controlata si dirijata in mod continuu, in incercarea de a mentine puritatea rasei(rasei creata pe criterii de tip economic si nu una de tip geografic)
-Apicultura Buckfast apartine in general apicultorilor profesionisti(cand spun profesionisti ma refer  atat la numarul de stupii exploatati cat si la situatia in care acestia nu se ocupa sau nu  isi trag  veniturile din alta parte-intreaga energie creatoare este canalizata inspre apicultura)

Metodologia si conceptul de reproducere Buckfast creat in bazele sale de Brother Adam a fost preluat ulterior de catre celelalte comunitatii apicole inscrise sub diferite rase.

Majoritatea crescatoriilor Buckfast stapanesc bine cel putin la nivel elementar,notiuni de genetica apicola,crestere dirijata si isi imperecheaza reginele doar pe statii de imperechere montane sau insulare sau mai nou tot mai multi pe statii de inseminari instrumentale.Acestia in permanenta urmaresc sa-si imbunatateasca tulpiniile,pentru o cat mai buna adaptare la evolutia circumstantelor  ,prin noi si noi combinatii,corectand si ajustand materialul pentru ca in final sa dobandeasca mereu alte valente ale ameliorari.
S-a obtinut si se continua spre o albina vitala,blanda ,cu inclinatie la roire foarte redusa si productivitate ridicata.

In Romania albina Buckfast prin  ing.prof.dr V Harnaj(presedintele Apimondiei si A.C.A Romania) a patruns pentru prima data prin 4 exemplare.De atunci incolo clandestin n-a incetat sa patrunda in tara si sa probeze calitatiile ei remarcabile.

Dupa informatiile mele, eu cred ca la baza albinei banatene se afla incrucisarea dintre albina Buckfast ( dupa altii Lingustica) si albina autohtona zonala,care in decursul vremii a stabilizat o  albina productiva si bine adaptata conditiilor pedoclimatice din Banat.Pana la un studiu stiintific bine articulat ,am afirmat-o doar ca pe o ipoteza de lucru nu ca pe o certitudine. 

Astazi Buckfast in Romania, este asociata cu o rasa a rentabilitati dar din pacate putine persoane inteleg fenomenul Buckfast si reusesc sa-l mentina.  Totusi vorbim de o materie vie si nu ‘hocus-pocus’.

Carpatina sau albina autohtona/Buckfast cum se potrivesc impreuna ?

Cei mai multi apicultori din Romania mentin Carpatica si descendentii acestuia(si o spun intru-un mod cat se poate de admirativ)  ,normal se naste repede  intrebarea  de modul in care se potrivesc acestea sau ce efecte se creeaza atunci cand se combina intre ele prin asociere libera.Aici apicultori in general au in functie de optiunea rasiala pe care o exploateaza,adesea puncte de vedere diferite.In privinta aceasta se fac dezbateri care au separat nu numai apicultorii de rand dar si ,asa cum am mai mentionat in alte articole,chiar si cercetator de cercetator  in cadrul aceeleasi institutii de profil.
Totusi un studiu foarte serios si bine fundamentat stiintific realizat atat de sustinatorii Carnica  cat si cei ai Buckfast-lui,in Germania cu privire la situatia raselor si combinarea acestora aleatorie au scos in evidenta ca datorita stabilitatii si omogenitatii albinei Buckfast , aceasta din urma  ofera un impact foarte pozitiv   genotipului proximitati sale.( In cel mai scurt timp am sa-l public,dimensiunea este considerabila si solicita timp)  Albina Buckfast care este blanda si productiva tranfera aceste influente albinei indigene.
Deci in general se poate spune ca munca de selectie  si reproducere  ‘SE PLATESTE’ chiar si in mai multe generatii.Buckfast mentine un nivel ridicat si stapunge chiar si 2-3 generatii cu calitatiilor ei biologice dezirabile.
Brother Adam a fost intrebat o data :eu cresc albina Buckfast,este pentru vecinul meu un pericol sau dezavantaj? Fratele Adam a ras :vecinii toti vor mai fericiti deoarace vor avea o albina mai sanatoasa si productiva (vorbea desigur de efectul de heterosis).
‘Sperietoarea Buckfast ‘ care presupune un impact negativ asupra genotipului nostru indigen vine din delasarea majoritatii de a face ceva in sensul selectiei si reproduceri asistate pe albina cu care au ales sa lucreze.

Problema ,dupa cum se poate remarca, nu este la apicultorii Buckfast care lupta continuu sa imbunatateasca prin selectie insusirile materialului  lor biologic,ci la cei care nu fac nimic in aceasta directie si asteapta ca selectia naturii sa lucreze pentru ei ‘surprizele placute’.
Ramane la aprecierea fiecaruia care parte se manifesta mai corect!

4 comentarii:

  1. Sunt cu totul indeacord cu dvs.Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt cu totul indeacord cu dvs.Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca vreti sa aflati mai multe despre albina banateana si originea ei,as propune sa studiati viata lui Baron Bela Ambroży.Sper ca nu va suparati pentru indrumare.http://www.muvelodes.ro/index.php/Cikk?id=1038

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit pe Baron Bela Ambrozy. Un articol de exceptie. Pe aceasta cale tranmit domnului B.C. sa nu mai denigreze albina indigena si pe apicultorul ce a indragit albina ROMANEASCA. D- le B.C. faceti o mare greseala. Incrucisarile la albine nu se pot face pe un areal CONTROLAT. Si atunci cand se fac inseminari masculul ,,scapa" si impurifica zona. Nu mai umblati cu batul prin tara pt. racolarea de adepti. UE v- a dat o lectie- NU MAI DISTRUGETI. In viata, fiecare este dotat cu ceva initiative. Domnia voastra nu vedeti decat HIBRIDUL BK. Atat si nimic mai mult.Ati incercat si cu mine, dar mi - am dat seama imediat de intentia si scopul pe care il aveati. V - am ascultat si la Timisoara- aveti o ura nemaintalnita fata de ALBINA LOCAALA. Credeti ca aceasta nu traieste, nu se inmulteste si fara C.B., etc. Ati uitat sa spuneti un lucru esential - COEFICIENTUL DE HERITABILITATE AL ALBINEI ROMANESTI in contradictoriu cu hibridul pe care il sustineti. Oricum Dumnezeu va sti sa ne tempereze si ne va aduce spada atunci cand se face cel mai mare rau aproapelui. Ce incercati prin presa, la institutiile statului - MADR, ANZ, unitati de invatamat, preccum si persoanele racolate (prof. I. VINTILA) nu face decat sa mai dati odata cu nuca in peretele ,,carpatinei". Cand veti demonstra ca se poate creste albina pe care o promovati - BK in sistem inchis - grajd precum vaca, porcul, oaia, pasarea si nu veti afecta cu nimic vecinul- atunci va puteti declara un om demn de incredere, binecunoscator, bineintetionat, un om linistit printre fermieri locali. Nimeni nu poate face o lege intr - o tara decat de cei din tara respectiva. Nu puteti sa veniti dupa 2018 ani sa spuneti ca ROMANUL este un nestiutor in ale cresterii albinelor. Veniti sa spuneti ca mierea capacita, pastura din stup nu stimuleaza albinele(3.III. 2018 Timisoara). Mai cititi fratilor, mai cititi si aflati de la mine ca nimeni in lume nu a inventat selectia si amelirarea animalelor negand rolul nutritiei. Dragi romani invatati sa dati FLORI LA ABINE si veti avea cele mai bune rezultate, restul e cancan. Ing. zoot. exp. Istratie Dumitru

    RăspundețiȘtergere