marți, 3 februarie 2015

Statie de imperechere montana-Buckfast Romania



Statie de imperechere naturala
Regulament- mod de organizare si functionare.
Buckfast Romania


1.Obiective
Ø Sa imbunatateasca si sa promoveze cooperarea apiculturii Buckfast din Romania si nu numai(ne gandim la acordurile pe care le avem cu ale statii si grupuri de lucru din alte tari UE).
Ø sa promoveze egalitatea si uniformizarea albinei Buckfast in Romania.
Ø Selectia unei tulpini Buckfast cat mai adaptata pentru conditiile pedoclimatice nationale
Ø Sustinerea efortului colectiv de a selecta si pastra un material genetic cat mai pur .
Ø Promovarea apiculturii Buckfast prin reproducere inchisa –inseminari instrumentale si statie de imperechere controlata si dirijata.

2.Definirea termenilor
Ce este o statie de imperechere naturala ?
Reproducerea selectiva sau asistata presupune controlul deplin al imperecherii.Imperecherea desi este libera presupune ca realizarea cuplajelor sa aiba loc in spatii geografice izolate ,imperecherea realizandu-se doar cu trantori proveniti de la familiile de tata selectate.

3.Statie de imperechere-conditii generale-identificare locatie.
Noi realizam pe aceste statii doar F1 , iar F0 pe statii de inseminare instrumentala.Mai inainte de toate inexistenta altor familii in bazinul sau arealul geografic unde urmeaza sa fie amplasata statia , trebuie sa fie deplina. Si acest lucru nu se realizeaza ‘ochiometric’-adica nu sunt observate familii domestice pe o raza de 10-15 km. Trebuie luate in calcul si familiile salbatice care pot fii adapostite oriunde.
Cateva premize favorabile identificarii unei locatii pentru amplasarea unei statii de imperechere :
-inexistenta polenului si a nectarului-asigura imposibilitatea supravietuirii famililor salbatice
-existenta unei vai inguste si lungi (stiindu-se ca trantorii nu trec muchia daca intalnesc pe vale reginele fecioare)
Dupa parerea mea aceste locatii sunt cel mai probabil identificate la noi in tara, la munte la cote mai inalte.
Totusi cel mai sigur mod de identificare a unei statii de imperechere naturala este amplasarea in cel putin doua editii a unui numar de 30-40 nuclee cu regine fecioare si apoi dupa un control la un interval de 3-4 saptamani  ele trebuiesc gasite toate fecioare sau , ma rog, pontand doar puiet de trantor.Acest lucru se realizeaza astfel : se cerne albina de trantor , se populeaza nucleii  si se altoieste botca sau se elibereaza regina eclozionata , dupa caz, se instaleaza gratia Hanneman la urdinis si dupa 5-6 zile nucleii sunt amplasati pe locul unde se intentioneaza a se localiza statia.
Orice statie care isi propune o imperechere controlata si dirijata de 100%  este imperios necesar sa aplice acest test. Oricare alte premize conduc la un demers ce nu atinge obiectivul propus-controlul deplin al cuplajelor.

4.Beneficiarii statiei
Pe statia noastra sunt instalate doar linii de Buckfast , prin urmare pe aceasta locatie vor putea sa imperecheze toti acei apicultori care cresc albina Buckfast, fie ca au procurat material biologic reproducator de la noi  sau din alta parte, conditia imperioasa este ca tot materialul care intra pe statie sa aiba Pedigree. Pedigree-ul este o siguranta a excelentei in procesul selectiei si reproducerii .

5.Locatia statiei.
Statia se afla in proximitatea Sibiului in cadrul unui areal montan la o cota de peste 1500m altitudine.
Din motive de securitate rog atat membrii actuali cat si pe cei viitori sa protejeze locatia de persoane rau voitoare.

6. Mod de participare
a) In perioada 01-30 aprilie au loc rezervariile.
b)Rezervariile se fac on –line , pe butonul « rezervari statie montana » sau telefonic.
c)Nu se primesc nuclei la imperechere fara rezervare-intrucat deocamdata doar eu asigur familiile de tata, numarul de nuclei fiind limitat.

7.Mod de organizare si functionare a statiei.
a)Datorita conditiilor meteo statia este disponibila doar de la mijlocul lunii iulie , pana la mijlocul lunii august (deci 30 zile). Atunci temeperatura este ridicata si relativ stabila atat ziua cat si noaptea-foarte important pentru conditiile de la munte.
b) Statia are 2 sesiuni de imperechere.
c)Sesiuniile si calendarul modului de functionare a statiei  vor fii publicate pe site dupa ce in prealabil au fost discutate la sedinta generala a membrilor, din luna martie a fiecarui an , cand in plen se vor discuta detaliile legate de criterii de selectie, numar de familii tata, identificarea lor, cat si planificarea calendaristica a modului de functionare a statiei din anul in curs.
d) Planificarea calendaristica va fii publicata pe site la categoria « Planificare calendaristica statie montata ».
e)Statia este inaccesibila in afara datelor stabilite.
7.1.Organizarea efectiva
a)Intalnirea tuturor apicultorilor anuntati in prealabil , la o locatie precisa insotiti de nucleii fiecaruia.
b)Urcarea in coloana pe statie.
c)Amplasarea concomitenta si de comun accord a nucleiilor
d)Asezarea nucleiilor pe suporti, paleti sau orice altceva , cade in sarcina fiecarui apicultor.
f)Eliberarea concomitenta a urdinisurilor nucleilor
g)Amplasarea familiilor de tata si eliberarea acestora
h)Managerul de statie , imediat de la eliberarea nucleiilor isi rezerva dreptul de a verifica prin sondaj , in prezenta proprietarului, nucleii acestuia , in vederea asigurarii inexistentei depline a trantorilor in nuclei.Daca este identificat chiar si un singur trantor, apicultorul respectiv isi va incarca tot lotul de nuclei ce ii apartine si va elibera statia.El nu va fii exclus din viitoarele etape de imperechere, dar va fii monitorizat in mai deaproape.
i)Pe statie va ramane managerul de statie , impreuna cu doua persoane , care doresc sa stea benevol sau fie sunt desemnati de catre plen , ori chiar prin tragere la sorti.Intrucat statia trebuie sa fie monitorizata continuu este oportuna organizarea pe schimburi, dar niciodata mai putin  de 2 persoane.
j)Este interzisa atingerea nucleilor de catre personalul ramas pe statie ,exceptie facand invocarea unor cauze de forta majora : atac animale salbatice, furtuna etc.
k)Nucleii se ridica concomitent din statie de catre proprietari
l)Un ciclu de imperechere dureaza 2 saptamani-ratiunea este una stiintifica :daca o matca nu se imperecheaza in primele 12-14 zile de la eclozionare, dupa aceasta varsta imperecherea este defectuoasa sau incomplecta, ceea ce va conduce la esec.
m)Matcile au relativ aceeasi varsta atunci cand sunt instalate pe statie.
7.2. Reguli privind nucleii.
a)Toti nucleii ce vor popula statia vor fii formati doar pe albina , fara puiet(ratiunea este una simpla-cand exista puiet , exista si posibilitatea ca in acel puiet sa existe si puiet de trantor ce ar putea ecluziona si zbura in timpul sesiunii de imperechere).
b)Toti nucleii vor avea albina  cernuta de trantori. Modul in care aceasta operatiune se realizeaza va fii prezentat in sectiunea « Modalitati practice de cernere albina ».
c)Nucleii ce urmeaza sa fie instalati pe statie  vor fii alimentati doar cu hrana solida(serbet)
d)Hranirea nucleiilor pe statie este permisa doar in cazuri exceptionale(vreme nefavorabila pe un timp indelungat)
7.3. Conditii minimale logistica
a)Nucleii nu au voie sa prezinte crapaturi , fisuri, urme de degradare etc.. favorizand atat pierderea albinelor pe timpul transportului cat si premizele unui furtisag(pe statie nu exista nici un fel de cules)
b)Nucleii care nu indeplinesc conditii de securitate igienica in general vor fii refuzati la amplasarea pe statie.

8. Costul de utilizare.
a)Membrii ‘Premium ‘ cat si cei onorifici sunt scutiti de la taxa de imperechere/nucleu intrucat ei asigura conditiile necesare desfasurarii operatiuniilor.Acestia  vor achita doar o taxa forfetara de 100 ron , pentru a asigura hrana familiilor tata.
b)Taxa de participare/membru este de ……. ron/nucleu.
8.1. Norma hrana familii tata
a)Familiile  tata vor fii alimentate o data la 3 zile cu 2 kg hrana(familiile de tata au nevoie de stimulare si rezerve de hrana generoase pentru a mentine trantorii in conditii foarte bune , atat numeric cat si fiziologic)
b)Daca conditiile o impun , acestia vor fii alimentati si cu 1 kg de drojdie de bere inactiva/saptamana sau rame de pastura , dupa caz.

9.Protectia statiei.
a) In baza protocoalelor stabilite cu Directia Generala a Ocoalelor Silvice Sibiu, instalarea stupiilor si nucleilor pe raza arealului stabilit si denumit in continuare ca “statie de imperechere” este interzisa, nerespectarea acestor reglementari atrage dupa sine consecinte.
b)Mentionam ca tot arealul statiei apartine Ocolului Silvic si este interzisa amplasarea stupilor fara acordul acestui organism institutional.
c)Arealul este protejat morfo-geografic , intrucat accesul se face pe un singur drum strajuit de padure densa de brad, prevazut la capatul lui cu un platou ingust care permite observarea cu fidelitate a oricarei incercari de fraudare a demersului , obiectivului propus

10.Documente.
a)Pentru cei care vin pentru prima data cu nucleii la statie este necesara prezentarea Carnetului de Sanatate sau alte documente care sa ateste ca au fost efectuate analize specifice pentru anul in curs.
b)Managerul de statie are rezervat dreptul de a prevala monstre de albine pentru propria analiza, din nucleii pe care ii considera suspecti.
c)Prevalarea se va face numai in prezenta proprietarului.
d)Atat la instalarea nucleiilor pe statie cat si la ridicarea lor , apicultorul va semna Registrul Statiei.
e)Va semna de asemeni si o declaratie de acord cu prezentele conditii de regulament a modului de organizare si functionare a statiei.

11.Situatii critice.
a)Orice situatie care poate prejudicia bunul mers atat a membrilor acestei comunitati cat si a beneficiarului vor fii comunicate de urgenta Managerului de Statie sau persoanei desemnate care sa il inlocuiasca.
Situatiile critice pot fii exemplificate dupa cum urmeaza :
-neajungerea la timp din varii motive la momentul amplasarii sau ridicarii nucleilor
-imposibilitatea pentru membrii care locuiesc in zone mai indepartate de a ajunge la timp in vederea hranirii nucleilor , in situatii de forta majora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu