vineri, 9 ianuarie 2015

S.O.S.-salvati albinele!





                                         Inceputul sfarsitului la albine?
                                                   -  Bratu Cristian-


Potrivit Asociatiei Apicultorilor din Marea Britanie, o treime din toate coloniile de albine au murit în ultimul an, iar în unele părți ale țării numărul de colonii s-a înjumătățit chiar.
Cifrele alarmante ridică întrebarea dacă decizia UE luata in luna Mai, de a interzice folosirea pesticidelor - deoarece acestea duc la  uciderea albinelor, a fost o situatie de " puțin prea târziu"??!!.
Experții spun  vara anului 2012respectiv 2013 foarte „saraca” din punct de vedere apicol , urmată de iernile  de lungă durată și reci, sunt  cauza principala a pierderii;vremea rea a împiedicat albinele  de a fii capabile  să adune polen și nectar  și  de aici si deficitul de împerechere al reginelor.
Din păcate, acest lucru nu  este un incident izolat!!! 

Peste tot în Europa și în restul lumii sunt inregistrate scaderii similare in ceea ce priveste numarul de familii de albine.
Un apicultor din Marea Britanie, care a pierdut aproximativ un sfert din  coloniile  sale de albine , a declarat pentru BBC:  
"Suntem într-o eră diferita;  fiind destul de sincer: albinele nu mai au rezistenta care au avut-o odata  si nici capacitatea, de a strange  rezervele, care o aveau in trecut, din cauza diferitelor boli si virusi.
Deci, ce înseamnă asta?

În plus față de scăderea de 70% în recolta de miere din acest an, un alt efect secundar ar fii un declin în populația de albine care  ar putea fii catalogat ca si catastrofal. Einstein  a spus: "Dacă albina ar dispărea de pe fața pământului, omul ar mai  avea doar patru ani de trăit."

În timp ce unii experți resping teoria lui Einstein cu privire la  albine, majoritatea sunt de acord produsele alimentare destinate consumului uman ar devenii mai rare in cazul disparitiei albinei. ONU a descris declinul de  la nivel mondial în populatiile de   albine ca fiind un "potențial dezastruos", din cauza rolului vital al  albinelor "în polenizarea hranei  noastre" . ONU a mai spus   din cele 100 de culturi care oferă 90 la sută din alimentele de  la nivel mondial, 70 sunt polenizate de albine. În unele ecosisteme plantele  care se bazează pe polenizarea de  la  albine pentru supraviețuire, ar dispărea și, ca urmare, orice specie care se bazeaza pe polenizare  ar putea sa „moara”.
Lumea naturală nu va fi singura victimă a pierderii albinelor; economia va avea de asemenea un regres  imens. Cercetarile  de la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, sugereaza ca  polenizarea albinelor este responsabila  pentru mai mult de 15 miliarde dolari valoare /cultură în fiecare an, deși potrivit apicultorilor  această valoare a fost subestimată grosolan,apicultorii au pus valoarea undeva  mai aproape de 50 miliarde dolari.
Ce se face?

Oamenii de știință și cercetători din întreaga lume sunt in  lucru pentru a identifica potențiale soluții pentru factorii  care duc  la amenințarea  albinelor . Interzicerea la nivelul UE privind pesticidele, este văzuta  de mulți ca un pas în direcția cea bună, dar militantii susțin există încă multe substanțe chimice utilizate în agricultură, care sunt dăunătoare pentru albine și sunt in  asteptare pentru restricții suplimentare.
 Cercetatorii de la Universitatea de Stat de la Washington lucrează la o soluție științifică și au deschis recent prima  "bancă de spermă" la albine(ceea ce am facut si noi). Ele sunt in  lucru pe credința că, diversificarea fondului genetic al populației de albine va permite speciilor să devină mai rezistente la paraziți și la  infecții. Probabil  aceste demers minuscul "banca de sperma" va fi folosit pentru a trece  la o rasa mai puternica atât la albinele  europene cat  și la cele  americane.

În ultimii ani, o clasă de produse chimice numite neonicotinoide a fost legata de decesele la  albine și  autoritățile de reglementare au interzis utilizarea pesticidelor timp de doi ani în Europa, unde populațiilor de albine au scazut, de asemenea,. Dar vanEngelsdorp, un om de stiinta asistent de cercetare de la Universitatea din Maryland, spune ca noul studiu arată că interacțiunea pesticidelor multiple afectează sănătatea albinelor.
"Problema  pesticidelor, în sine, este mult mai complexa decât s-a ajuns sa  se creadă", spune el. "E mult mai complicat decat cu  un singur produs, ceea ce înseamnă, desigur,  ca soluția nu constă doar  în  interzicerea unei  categorii de produs."
Este foarte complicat deoarece, studiul a constatat o altă complicație în eforturile de a salva albinele: albinele melifere din SUA, care au descendenți din albinele  europene, nu aduc acasă numai  polen de la culturile  autohtone din America de Nord  ci  colectează si ploen si nectar si de la buruieni și flori salbatice din apropiere. Acest  polen si nectar , a fost, de asemenea, contaminat cu pesticide, chiar dacă aceste plante nu au fost ținta  pulverizarilor cu pesticide destinate culturilor .
"Nu este clar dacă pesticidele sunt în derivă si  pe  acele plante „salbatice”, dar avem nevoie  de o noua evaluare in ceea ce priveste noile practici agricole de pulverizare", spune vanEngelsdorp.
Stimati apicultori, daca sunteti solidari cu acest pericol care ne priveste pe toti deopotriva,va rog sprijiniti eforturile acestei fundati care lupta la nivel european impotriva folosirii pesticidelor in general si a neonicotinoidelor  in special,semnand aceasta petitie on-line:www.pollinis.org


Un comentariu: