miercuri, 7 ianuarie 2015

Seria-Genetica la albine



O SINGURA GENA SEPARA REGINA DE LUCRATOARE

Bratu Cristian

Inca din anul 1854 J.Dzierzon a descoperit determinismul sexului la albine:lucratoarele si regina provin din oua fecundate , pe cand trantorii provin din oua nefecundate.Ulterior s-a afirmat ca diferenta dintre o albina si o matca , din punct de vedere genetic este identica , schimbarea destinului este hotarat doar de alimentatia diferentiata de care  au parte in primele zile ale stadiului larvar. Iata ca astazi oamenii de stiinta  pot afirma in urma studiilor realizate ca este vorba de mult mai mult decat atat. In urma unor studii recente  au identificat modul in care o singură genă  separă regina  de lucratoare.
O echipa de oameni de stiinta de la Michigan State University si Universitatea de Stat Wayne au dezvaluit lucrari interioare realizate  pe  gena si au publicat rezultatele .Gena, care este responsabila  pentru picior și dezvoltarea aripii, joaca un rol crucial în evoluția capacității albinelor de a transporta polen.
„Această genă este critica  în a face picioarele din spate ale lucrătoarelor  distincte, astfel încât acestea au caracteristici fizice necesare pentru a transporta polen ", a declarat Zachary Huang, USM entomolog.
Alte studii au facut  lumina asupra rolului acestei gene în acest domeniu, dar echipa de oameni de stiinta de la Michigan  au  examinat în detaliu modul în care modificările au loc.Si anume:
gena in cauza este Ultrabithorax, sau Ubx. Mai exact, gena permite lucrătoarelor  să dezvolte un loc neted pe picioarele din spate, care găzduiește coșurile  de polen. Pe o altă parte din picioarele lor, gena promoveaza formarea de 11 peri frumos distanțati, o secțiune cunoscuta  sub numele de "piepten” de polen.
Gena promovează, la dezvoltarea unei prese pentru  polen, o proeminență, de asemenea, găsita  pe picioarele din spate, care ajută la „ ambalarea ” și transportul polenului  înapoi la stup.
În timp ce lucratoarele  au aceste caracteristici distincte, reginele  nu.
Echipa de cercetare a fost în măsură să confirme acest lucru prin izolarea  Ubx- gena  țintă. Acest lucru a făcut ca, coșurile de polen, caracteristice  piciorului  specializat si  folosit  pentru a colecta și transporta  polen sa dispara complet . Acesta a inhibat, de asemenea, creștereapieptenilor” pentru polen și a redus dimensiunea presei de polen.
În afară  de albinele  care produc miere , există mai mult de 300 de specii de alte albine nonmelifere.
"Coșurile de polen sunt mult mai puțin elaborate sau complet absente la  albinele care sunt mai puțin expuse la un comportament social", a spus Huang. "Am tras concluzia evoluția coșurilor  de polen este o inovație majoră între insectele  cu grad ridicat de socializare  și este legată direct de comportamente sociale mai complexe."
Ca un pasionat al geneticii apicole salut si public orice informatie
 inovatoare si relevatoare pe acest domeniu.
De prea multe ori ma intalnesc cu o atitudine deziteresata, replicandu-mi-se ca genetica in general si apicola in special este o stiinta a meticulozitatii sterile.
Eu intreb, cu respect,ce faceti domnilor cand va aflati in fata unui material biologic bun si doriti sa il reproduceti sau il ameliorati.
Crezand ca simpla combinatie a celor mai buni indivizi aplicata eventual  dupa cateva scheme simpliste si matematice  va rezolva preoblema este aidoma unui copil care atunci cand este foarte senin si instelat afara crede ca daca se suie pe casa le poate atinge.

Genetica,da este adevarat ca are in sine o  dimensiune a probabilitatii dar astazi fara ea nu mai putem vorbii despre produsii biologici „incarcati” cu o dimensiune economica.


Un comentariu:

  1. Interesant articolul sau descoperirea ,daca o putem numi asa,publicata pe blogul dumneavoastra d-le Bratu ,asteptam cu nerabdare si alte rticole cel putin la fel de interesante .Cu respect pentru ceia ce face-ti ,multa sanatate Paius Cristian-Grecia

    RăspundețiȘtergere